top of page
Pasningsvejledning

BESKRIVELSE AF WEST HIGHLAND WHITE TERRIER
 

West highland white terrieren er tæt beslægtet med cairn terrier. Alle de skotske terrierracer siges at stamme fra den samme grundbestand af små, hårdføre og frygtløse arbejdsterriere. Hundene blev både brugt som rottefængere og jagthunde. De blev sendt under jorden for at jage ræve og grævlinger ud til jægerne. Langsomt begyndte de nuværende racer at opstå. I begyndelsen var det dog kun cairn og skotsk terrier – de hvide hvalpe, der dukkede op i kuldene, blev anset som svage til jagt og foræret væk. Legenden siger, at Malcolm af Polltalloch i Argyleshire kom til at forveksle sin yndlingsterrier med en ræv og skød sin hund. Hans familie avlede i forvejen hvide terriere, og efter ulykken besluttede han kun at anvende hvide hunde til jagt. Han regnes for ansvarlig for at renavle den nuværende race, som fik sin officielle godkendelse i 1907.
 

AKTIVITET & MOTION

 

West Highland White Terrieren elsker at springe omkring og lege. Selv om den er lille, har den brug for motion – dog skal den ikke løbe mere end tre-fem kilometer. Den elsker at grave, og nogle westier kan også godt lide at gå på opdagelse, så det er en god idé, at haven er hegnet grundigt ind, før man får en westie.

TEMPERAMENT
 

Westien er en lille hund, men efter eget udsagn meget stor. Racen er næsten altid glad, og tilpasser sig godt i de fleste familier. West Highland White Terrier elsker børn, og racens kønne, frække udseende gør den til en fryd for både sjæl og øje.

En West Highland White Terrier er oprindeligt en jagthund, der er fremavlet til gravjagt. Hundene vil derfor ofte gerne grave i haven, og løbe efter mindre husdyr. Med tidlig socialisering og prægning, kan man dog forholdsvist problemfrit få Westien til at fungere med andre kæledyr.

En Westie er aktiv, humørfyldt og altid med på spilopper. Den trives godt i aktive familier, men tilpasser sig også fint til et mere afslappet liv. Westien er intelligent, og lærer hurtigt; men kan have nemt ved at kede sig under gentagne træningsøvelser.

Selvtilliden er i top, og en Westie går uforfærdet alt og alle i møde - næsten altid med et spil på snuden.
Westien er en livlig, charmerende, munter, dristig, vagtsom, men venlig familiehund. Den er klog og opfindsom og ret let at træne, men også stædig og selvstændig, så det kan være nødvendigt at være ret konsekvent i opdragelsen. Den har et stort ego, ligesom så mange andre terriere. Den går derfor tit i vejen for store hunde, så man skal være opmærksom på aggressive hunde, da en westie ikke altid lader fornuften vinde. Den kønsmodne hund besvarer let udfordringer fra artsfæller.

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING


En westie lærer bedst gennem leg, så træn i korte og tempofyldte sekvenser og brug meget små godbidder, så interessen holdes fanget. 

PASNING OG PLEJE

Westiens korrekte pels består af en grov og glat yderpels over en kort og dunet underuld. Hvis din westie er blevet beskidt, er det bedst at lade den tørre og så børste snavset af senere. Det er derfor ikke nødvendigt at komme en westie i bad, den kan skylles med lunkent vand, hvis der er meget snavs i pelsen efter en gåtur. Pelsen skal redes med kam 1-2 gange om ugen og trimmes 3-4 gange om året. Pelsen må ikke klippes. Trods den rigelige pels, er en West Highland White Terrier nem at pleje. Desværre har mange hunde en lidt for blød pels, som er mindre smudsafvisende, og som er mere arbejdskrævende i hverdagen.

LEVEALDER & SUNDHED


En sygdom, som tidligere sås hos westien, var den såkaldte CMO, Craniomandibulær osteopathy, en kalktilvækst i kæbepartiet. Denne sygdom har der ikke været tilfælde af i DKK i mange år, grundet målrettet avl og kontrol af de hunde der ingår i avlen.
En anden sygdom, som kan ses hos westien og flere andre små hunde, er Calvé – Legg – Perthes. Begge sygdomme opstår typisk i hvalpealderen og kan behandles, så hunden bliver helt rask.
Den forventede levealder hos westien er 12 til 16 år.

MÅL & VÆGT

Som på de fleste andre hunderacer er der en lille forskel på hanner og tæver i både størrelse og vægt.
Hannerne vejer ml. 8 - 10 kg og måler ca. 28 cm i skuldermål. Tæverne vejer ml. 7-9 kg og måler ca. 26 cm i skuldermål.

bottom of page