JA, jeg trimmer

Jeg bliver ofte spurgt af nye kunder om jeg trimmer deres ruhårede hund, altså plukker hårene af. Når jeg svarer "ja", bliver jeg ofte igen spurgt om jeg er helt siker på at jeg ikke klipper hunden med maskine!?
Det er dejligt, at kunderne interesserer sig for, at pelsplejen bliver gjort rigtigt, men også yderst bekymrende, at det overhovedet er nødvendigt at sikre sig dette som hundeejer.

Naturligvis trimmer jeg de pelse der skal (og kan) trimmes, og det samme bør være gældende hos alle de saloner der modtager ruhårede hunde.

Måske er det vigtigt, at forklare hvad det betyder at trimme, og hvorfor det er så vigtigt at de ruhårede pelse bliver trimmet og ikke klippet. 
Derfor vil jeg kort forklare det.

TRIMNING FOREGÅR IKKE MED MASKINE, selvom mange forbinder ordet trimning med en klippemaskine. Måske fordi den maskine man klipper skægget eller næsehårene med derhjemme hedder en skæg eller næsehårstrimmer, det ved jeg ikke :-) Forvirrende kan det være, så lad os få det helt på plads.

Trimning betyder at man plukker hårene af ved hjælp af fingre, trimmesten eller en trimmekniv.

Den ruhårede hunds pels føles strid og alt andet end blød. Pelsen er vand- og smudsafvisende, og underulden er tæt. Hvis man klipper en ruhåret hund, mister pelsen sin stride karakter og sine gode egenskaber, og bliver grå og kedelig og se på.

Til hverdag begrænser pelsplejen sig til at trække en grov kam eller børste gennem pelsen en gang om ugen. Med jævne mellemrum klippes hårerne mellem trædepuderne. Så sætter der sig ikke sne og så meget snavs, som hunden kan slæbe med ind, eller blive generet af. 

Ruhårede hunde skal trimmes regelmæssigt, dvs. 3-4 gange årligt. Hvis du bruger din hund til udstilling skal pelsen løbende vedligeholdes. En trimning betyder, at man trækker de døde dækhår ud og lader den nye pels være tilbage. Hvis hunden ikke bliver trimmet, kan de nye hår ikke komme frem.
Man hjælper altså de ruhårede hunde med at fælde. Man fjerner (trækker) de døde hår væk fra huden, så de nye hår kan vokse frem.
Udover at hunden vil få et tottet og usoigneret udseende, vil den også få kløe og selv forsøge at kradse de døde hår af. En utrimmet pels mister også sine gode vand- og smudsafvisende egenskaber. Seks til otte uger efter trimningen kan det være en god ide at få sin ruhårshund eftertrimmet. Eftertrim fjerner den overflødige underuld og efterlader kun den nye, ru pels.

Det er forskelligt hvor ofte ruhårede hunde skal trimmes. Regn med hver 3. - 5. måned, lidt oftere hvis du udstiller. Du kan vælge at gøre det selv eller lade en hundefrisør klare opgaven.

Når din hvalp skal trimmes for første gang, så forbered dig på en overraskelse. 
Du vil opleve, at du afleverer en ulden klump, og senere afhenter en mindre, men meget voksent udseende hund. 
Det er fantastisk at have hvalpe til deres første trim, og se den store forvandling de gennemgår. 
Lige så fantastisk er det at se ejerens overraskede ansigtsudtryk, når hvalpen afhentes igen.

Sådan gør jeg når jeg trimmer:

Pelsen må ikke være vasket mindst 14 dage før en trimning. Generelt skal en ruhåret hund ikke vaskes, men det kan jo ske at hunden ruller sig i noget der ikke lige dufter af Chanel No 5.

1) Først skal pelsen redes godt igennem. Jeg bruger ofte også en fintandet kam (og indimellem en coatking), til at rense op for underuld, så lagene bliver nemmere at se og sortere i. En coatking skal man være meget forsigtig med, så jeg anbefaler ikke at du bruger den derhjemme.

2) Jeg holder fast i huden foran det stykke jeg skal trimme, for at strække huden ud. Det gør det mere behageligt for hunden og giver et mere jævnt stykke arbejde.

3) Trim foregår i samme retning som pelsen vokser. Også i hvirvelerne på bryst og bagdel, samt i "flæsen" på halsen.

4) Jeg trimmer altid fra hårspidserne og arbejder mig ind ad.

5) Hårerne plukkes af i en let bevægelse, og der tages kun lidt hår af gangen, indtil jeg når ned til det fine nye lag.
 

Det gør ikke ondt på hunden at blive trimmet, tværtimod er det en rar følelse for den, da hårene er døde og klør i huden, hvis de blive siddende.

© 2019 by Kennel Fjodor

29 82 21 00

kontakt@fjodor.dk

Cementstøbervej 2, Jels - 6630 Rødding

  • Kennel Fjodor Facebook